Vizitează Băncile din Rețea

Ce face o Bancă Regională pentru Alimente?

Colectează și redistribuie donații alimentare de la companiile donatoare către ONG-uri cu programe sociale dintr-o anumită regiune;
Ajută activ la reducerea sărăciei, foametei, diminuarea risipei alimentare și diminuarea daunelor ecologice aduse de deșeurile alimentare;
Urmează standardele FEBA și este parte din rețeaua FBAR: e o asociație cu scop social-caritabil, nepartizană politic sau religios, distribuie ajutoare alientare, fără discriminare.
"Împreună împotriva risipei alimentare, împreună împotriva sărăciei!”

Evoluția cronologică a rețelei

Cu sprijinul:

Istoric

Iată, pe scurt, cum ne-am înființat:
La început a fost un om cu o viziune - Gabriel Sescu, un om care de peste 25 de ani se dedică misiunilor sociale și proiectelor cu impact în rândul oamenilor vulnerabili, asistent social și președinte de ONG cu programe caritabile. A fondat la București prima Banca pentru Alimente afiliată la Federația Europeană a Băncilor pentru Alimente (FEBA).
În jurul viziunii inițiale ne-am adunat o echipă națională de oameni cu expertiză în domenii diferite, uniți de dorința de a face bine celor mai puțin norocoși. Rețeaua a crescut cu pași mici, dar importanți:

2016

Mergem în stagiu de formare în Banca pentru Alimente din Milano.
Iulie : creăm prima Bancă pentru Alimente din România după principiile FEBA.
Octombrie : organizăm prima noastră conferință: „Împreună Împotriva Risipei Alimentare, Împreună Împotriva Sărăciei”, la Camera De Comerț și Industrie a României.

Contactăm asociațiile și fundațiile cu programe sociale din București, precum și producători, comercianți și distribuitori de alimente.

2017

Creăm o rețea de parteneri naționali, cu susținerea CHEP: Lidl România, Metro Cash&Carry România, Kaufland România, Penny România, Danone România, Eti, Auchan România.

Participăm la multe conferințe și evenimente despre risipa alimentară.

Crestem rețeaua de organizații beneficiare.

Găsim primul sponsor și cumpărăm prima autoutilitară cu refrigerare și începem efectiv proiectul “Banca pentru Alimente”: colectarea și redistribuirea donațiilor.

Raport anual: 56 de tone de alimente, colectate și distribuite la peste 400 persoane, cu ajutorul a 24 de ong-uri beneficiare.

2018

Obținem prima noastră finanțare și creștem numărul de parteneri: colectăm mâncare de la 30 de companii și redistribuim la peste 100 de ONG-uri din țară.

Cu ajutorul sponsorizărilor de la Lidl, reușim să deschidem Băncile Regionale din Cluj, în iulie și Roman, în decembrie.

Raport anual în cele 3 banci: 222 de tone de alimente colectate de la 30 de companii și distribuite la peste 22.000 de persoane, împreună cu rețeaua noastră de 50 de ong-uri beneficiare.

2019

Mai: Devenim membru afiliat FEBA, prin Banca de la București.

Cu finanțarea Lidl, în iunie deschidem Banca Regională Brașov.

Tot în iunie, la Gala Societății Civile, Banca pentru Alimente București primește Premiul 2 la categoria Protecția Mediului și Premiul Special Organizația New Entry.

Octombrie: Organizăm conferința “Rolul Băncilor pentru Alimente în România”, la Camera De Comerț și Industrie a României, unde prezentăm rezultatele primilor 3 ani de funcționare. 

Participa reprezentantii MADR, AMRCR, ANSVSA și cele mai importante organizatii din domeniul sustenabilității.

Creștem capacitatea operațională, consolidăm echipa la nivel de rețea: recrutăm 6 colegi și cumpărăm 2 dubițe frigorifice second-hand, la Roman și Brașov.

Organizăm prima Campanie de Colectă de Crăciun în magazinele Lidl din București, Bacău, Cluj, Iași: strângem 17,34 tone de produse, cu ajutorul a 174 de voluntari.

2020

Ianuarie: Deschidem Banca Regională din Oradea și organizăm întâlnirea rețelei celor 5 bănci cu Angela Frigo, secretar General FEBA, unde stabilim strategia pe următorii ani.

Răspundem împreună provocărilor crizei COVID-19:
Organizăm Campania de Paște, cu sprijinul Lidl și Metro și oferim pachete alimentare la peste 5000 de familii din toată țară.

La București primim sprijin suplimentar în produse și în bani de la Kellogg’s, Kaufland, Penny, cu care achiziționăm încă o camionetă frigorifică second-hand și donăm produse alimentare și igienico-sanitare specifice pentru persoane cu dizabilități.

Susținem cu alimente bolnavii din Spitalul Militar deschis în incinta Institutului Ana Aslan, prin parteneriatul cu Metro România și Danone România.

Iunie-Septembrie: Reușim să salvăm de la risipă peste 700 de tone de lapte școlar și îl distribuim prin întreaga rețea.
Colectăm și redistribuim peste 2.000 tone către peste 60.000 de persoane aflate în dificultate în perioada aprilie-noiembrie.

Septembrie: Deschidem Băncile Regionale din Timișoara și Constanța, înființăm Federația Băncilor Pentru Alimente din România-FBAR.
Pregătim înființarea Băncilor din Galați și Craiova.
Continuăm să creștem rețeaua națională de companii donatoare de produse și de organizații beneficiare.
Creștem capacitatea operațională, consolidăm echipa din țară: recrutăm încă 4 colegi noi și cumpărăm în total 2 dubițe frigorifice second-hand, la București și Oradea.
Colectăm și distribuim peste 3000 de tone de alimente până la 1 decembrie.

1-22 decembrie: Organizăm Campania “Plasa de sub Brad” în regiunile băncilor de la Cluj și Oradea.

7-20 decembrie: Organizăm Campania de Colectă de Crăciun în magazinele Lidl din București, Arad, Bacău, Baia-Mare, Balotești, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Dumbrăviţa, Eforie Nord, Fetești, Giroc, Ghiroda, Iași, Ilfov, Jimbolia, Moşniţa Nouă, Oradea, Otopeni, Timișoara, Tunari, Tuzla, Voluntari.
Proiect național de reducere a risipei alimentare, prin redistribuirea surplusului primit de la companiile donatoare către persoanele în risc de sărăcie, malnutriție și excluziune socială prin intermediul ONG-urilor beneficiare

Articole

Colecta Națională de Alimente

Ce faci în perioada 15-17 decembrie? Colecta Națională de Alimente se apropie și tu poți fi unul dintre voluntarii care aduce bucurie, prin prezența ta într-unul din magazinele partenerilor noștri Lidl Romania, PENNY Romania, Kaufland Romania, Auchan. Adaugă o porție de bine pentru cei care au mai multă nevoie, dăruind din ceea ce ai mai prețios: timpul tău. Ce vei… Continuă lectura Colecta Națională de Alimente

Citește..
Cutia cu fericire

Kaufland și Banca pentru Alimente colectează alimente și produse de igienă pentru comunitățile defavorizate Kaufland România continuă tradiția solidarității și organizează o nouă colectă de alimente și produse de igienă pentru comunitățile defavorizate, alături de Rețeaua Națională a Băncilor pentru Alimente. Inițiativa Cutia cu Fericire se desfășoară la nivel național, în peste 140 de magazine… Continuă lectura Cutia cu fericire

Citește..
Este un proiect național social-caritabil prin care preluăm de la donatori surplusul de produse alimentare și nealimentare, aflate în termen și bune pentru consum și le distribuim gratuit către ONG-uri ce gestionează programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile.
© 2020 Federatia Băncilor pentru Alimente din România - FBAR.
Designed with love by
sync
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram