Rețeaua Băncilor pentru Alimente din România dă startul Colectei Naționale de Alimente

Împreună, continuăm să hrănim speranța celor care au cea mai mare nevoie!

Colecta Națională de Alimente devine un eveniment marcant în calendarul anual al Băncilor pentru Alimente din România. An de an, cu acest prilej, comunități din toată țara se unesc pentru a oferi hrană și speranță celor aflați în nevoie.

Pe lângă activitatea zilnică de a salva hrană de la pierdere și risipă, în preajma sărbătorilor de Paște și de Crăciun, Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, împreună cu Băncile Regionale pentru Alimente din București, Roman, Cluj, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați organizează Colecta Națională de Alimente, o campanie de solidaritate de amploare, cu un impact semnificativ în viața celor în dificultate care cu greu își procură hrana de zi cu zi.

Colecta Națională de Alimente este posibilă datorită implicării partenerilor deja tradiționali ai Băncilor pentru Alimente care susțin și zi de zi misiunea acestora de a lupta împotriva risipei alimentare și a sărăciei: Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România, Kaufland România, CHEP România.

Persoanele pot achiziționa și dona alimente neperisabile din 810 magazine ale partenerilor, astfel:

  • până pe 27 decembrie, la nivel național, în oricare dintre cele 353 magazine Lidl România
  • până pe 27 decembrie, în 361 magazine PENNY | REWE România din toată țara
  • până la 27 decembrie, în 39 magazine Auchan România din toată țara
  • până la 27 decembrie, în 57 magazine Kaufland România din toată țara.

Campania este însuflețită de sute de voluntari care au decis să ofere din ceea ce au mai prețios, timpul lor, pentru a fi prezenți la intrarea în magazine, pe culoarele acestora, precum și lângă cutiile de colectare a alimentelor. Ei sunt inima campaniei și legătura directă dintre generozitatea comunităților din România și persoanele care au mai mare nevoie de hrană. Astfel, în perioada 15 – 17 decembrie, clienții vor fi ghidați și încurajați de voluntari să facă un gest concret de solidaritate, prin cumpărarea și donarea de alimente de bază neperisabile pentru cei în nevoie: orez, mălai, fasole, făină, ulei, zahăr, conserve de carne și pește, gemuri, cereale, paste, sosuri, patiserie ambalată, dulciuri etc. Produsele pot fi donate în cutiile speciale amplasate după casele de marcat în toate magazinele participante.

Fiecare aliment donat ajunge apoi prin cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente la organizațiile partenere care au grijă de persoanele în nevoie. Bătrâni din cămine sau rămași fără sprijinul familiei, copii din centre de plasament, familii sărace și numeroase, copii din centre de zi și de recuperare, persoane cu dizabilități și mulți alți oameni în nevoie beneficiază de această campanie menită să ofere nu doar hrană, ci și speranță și alinare.   

Inițiativă cunoscută și devenită deja o tradiție în 30 de țări din Europa unde există Bănci pentru Alimente, s-a dezvoltat încă din 2019 și la noi în țară, în parteneriat cu Lidl România. An de an, ni s-au alăturat alți parteneri importanți: PENNY | REWE România, Auchan România, Kaufland România. Cu fiecare campanie, numărul  magazinelor a crescut, iar generozitatea românilor a sporit considerabil. Doar la colecta organizată cu ocazia sărbătorilor de Paște din acest an, aproximativ 59.800 de români au pus în coșul bunătății darul lor pentru cei în dificulate și au donat 29,9 tone de alimente. Prin Băncile pentru Alimente și a celor 223 organizații partenere, acestea au ajuns pe masa a 34.318 oameni în nevoie.

Creșterea inflației, a prețurilor la energie și combustibili din ultimul an a condus la creșterea costurilor de trai, la sporirea îngrijorării și incertitudinii în viitor, în special pentru grupurile vulnerabile. În țara noastră, din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu sărăcia, fapt confirmat de numărul tot mai mare de cereri din partea organizațiilor caritabile care solicită sprijin alimentar de la Băncile pentru Alimente. În prezent, acestea susțin la nivel național 690 de ONG-uri (cu 118 mai multe decât în 2022) care au în grijă peste 235.000 persoane vulnerabile (cu 25.000 mai multe decât în anul precedent), în cadrul unor servicii complexe socio-educative, de recuperare și îngrijire.

„Persoanele la care ajung alimentele donate, deși necunoscuți, au chipuri concrete, demnitate, suflet, calități și limite, ca fiecare dintre noi. Îi invităm pe toți cei care merg la cumpărături în zilele colectei naționale și doresc să facă un gest de bine să se gândească că de sărbători au un invitat în plus la masă și că punga specială pe care o primesc în magazin de la voluntari este de fapt farfuria pe care așează cu grijă încă o porție de hrană pentru alt oaspete, chiar dacă necunoscut, dar la fel de drag” – Gabriel Sescu – Președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR.  
Proiect național de reducere a risipei alimentare, prin redistribuirea surplusului primit de la companiile donatoare către persoanele în risc de sărăcie, malnutriție și excluziune socială prin intermediul ONG-urilor beneficiare

Articole

330,6 de tone de hrană și speranță donate în cadrul celei de-a 10 ediții a Colectei Naționale de Alimente

Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați anunță cu bucurie rezultatele remarcabile ale celei de-a zecea ediții a Colectei Naționale de Alimente, desfășurată în perioada 19-21 aprilie. Sub sloganul „Împreună hrănim speranța!”, oamenii de pretudindeni și-au […]

Citește..
Federația Băncilor pentru Alimente din România (FBAR) anunță cea de-a 10-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, sub sloganul „Împreună hrănim speranța”.

Colecta Națională de Alimente, una dintre cele mai mari campanii de solidaritate la nivel național, organizată de Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, împreună cu cele nouă Bănci Regionale din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța și Galați, revine și anul acesta în preajma sărbătorilor de Paște. Campania mobilizează de fiecare dată […]

Citește..
Este un proiect național social-caritabil prin care preluăm de la donatori surplusul de produse alimentare și nealimentare, aflate în termen și bune pentru consum și le distribuim gratuit către ONG-uri ce gestionează programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile.
© 2020 Federatia Băncilor pentru Alimente din România - FBAR.
Designed with love by
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram