Am lansat a cincea Bancă pentru Alimente: Oradea

Am crescut echipa și am mai deschis o regiune! 

După câteva luni de pregătiri și documente, în 10 martie am distribuit prima tonă de alimente prin Banca Regională pentru Alimente Oradea. Cu ajutorul colegilor din București și Cluj, în martie am colectat 8,8 tone de alimente în Oradea, care au fost împărțite în parteneriat cu 16 asociații cu programe social-caritabile din Bihor și Sălaj, ajungând la 3031 persoane din categorii defavorizate (familii  sărace, persoane cu dizabilități sau fără adăpost, victime ale traficului de persoane, refugiați, copii sau vârstnici în situații de risc).

Fondatori Banca pentru Alimente Oradea: Gabriel Sescu, Gabriela Vereș, Florin Deblea

“Mulțumim conducerii Lidl România pentru că ne susține extinderea națională a proiectului Banca pentru Alimente! Cu sponsorizarea primită pentru Oradea, am cumparat deja o dubitță frigorifică second-hand de 3,5 tone, cu care ne vom desfășura activitatea și avem buget de funcționare pentru primele 10 luni. Obiectivul nostru e să ajungem până în decembrie 2021 la 200 de tone colectate și redistribuite către 20.000 de persoane, prin ONG-urile beneficiare din program.” ne spune Gabriela Vereș – Președintele Băncii pentru Alimente Oradea.

În prima faza, Banca Regională Oradea va deservi județele Bihor, Sălaj, Arad, Timiș, Maramureș, Satu-Mare, după care vom constitui banca de la Timișoara, ce va prelua Aradul și Timișul.

Ne extindem conform planificării agreate cu cei cinci președinți din rețeaua băncilor noastre alimentare și cu Angela Frigo, secretar general al Federației Europene a Băncilor Alimentare (FEBA). Proiectul nostru a început în 2016 odată cu înființarea primei bănci pentru alimente după standardele FEBA, la București, în iulie 2017. În 2018 au devenit operaționale băncile din Cluj și Roman, apoi Brașov în 2019. Până în 2021 vom deschide și băncile regionale din Constanta, Galați, Craiova, Timișoara, acoperind astfel toată țara. 

Misiunea Băncilor Pentru Alimente din România este să reducă foametea, sărăcia și risipa alimentară. Din păcate, conform raportului Eurostat, țara noastră e pe locul 9 la risipa alimentară din Europa, zilnic aruncându-se la gunoi 6000 tone de alimente bune de consum, deci 2,2 milioane de tone anual. Timp în care 4,5 milioane de români trăiesc în risc de sărăcie, 46% dintre copiii din mediul rural sub 6 ani nu au parte de o masă caldă pe zi, iar 66% dintre familiile din mediul rural nu îşi pot asigura hrana.

“Visul meu a fost sa avem și în România bănci alimentare adevărate, la fel ca în statele europene. De-asta am adus modelul de bune practici și am creat la București prima bancă afiliată FEBA, urmând să constituim o federație cu care sa acoperim toată țara.

 În 4 ani am crescut la o rețea de 5 bănci, am salvat împreună 1730 de tone de alimente, adică 3,6 milioane de porții, redirecționând o valoare comercială de peste 5 milioane de Euro de la risipă înspre persoanele nevoiașe. Să dea Dumnezeu să ajungem la 1730 de tone pe zi!  Pentru a putea hrăni cât mai multe persoane, invităm și alte companii să se alăture acestei inițiative, fie în calitate de finanțatori, fie în calitate de donatori de produse!”, a declarat Gabriel Sescu, Președintele Băncii Pentru Alimente din București și inițiatorul rețelei.

Le mulțumim tuturor partenerilor care ne donează alimente în mod recurent: Metro Cash&Carry, Albalact, Lidl, Kaufland, Danone, Unilever, Covalact, Kellogg’s, Nestle, Mega Image, Tymbark, Orbico, Olympus Lactate Brașov, Cora, ORKLA Foods România, Heidi Chocolat, REWE (Penny), Vitall Crevedia, Asociația Somaro, Lucidius, Maresi, Fru-Fru, Primagra, Boglar Champ, EuroLact, Serpico, Andreea Star, Caroli! 

În prezent rețeaua națională colectează și donează săptămânal între 20 și 40 de tone de alimente prin 172 de ONG-uri ce au în evidență aproximativ 33.000 de cazuri sociale în nevoie. 

Unde-s mulți puterea crește și ne dorim ca societatea românească sa ajungă la un asemenea nivel de strategie de management circular al resurselor și integrării sociale, încât să nu mai fie risipă și sărăcie, iar băncile pentru alimente să nu mai fie necesare. Pană atunci, facem tot ce ține de noi ca să salvăm alimentele de la risipă și să ridicăm un semnal de alarmă opiniei publice și tuturor celor care pot aduce o schimbare în bine.

Despre Banca pentru Alimente

O bancă pentru alimente este organizație non-profit, neafiliată politic, echidistantă, care preia zilnic produse alimentare și nealimentare în termen și bune pentru consum de la donatori și le distribuie distribuie gratuit către ONG-uri cu programe sociale destinate persoanelor în nevoie. Donatorii ─ producători agro-alimentari, importatori si distribuitori, retaileri și vânzători en detail ─ donează sau sponsorizează prin bunuri, acestea sunt preluate și depozitate în condiții de sănătate alimentară și preluate de ONG-urile beneficiare, care le donează  persoanelor vulnerabile din evidența lor. Pentru a ne asigura bugetul logistic și operațional, căutăm permanent sponsori, dornici să se asocieze cu misiunea noastră.

În prezent în România se desfășoară o serie de campanii de tip ajutor alimentar. Rețeaua Băncilor Pentru Alimente se diferențiază prin colaborarea strânsă cu FEBA, al cărei model îl aplică pe plan local. Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor București, prima înființată în rețea în 2016, condusă de Dl. Gabriel Sescu e prima care a implementat în România modelul de bancă alimentară după toate standardele FEBA, aliniindu-ne cu statele europene. Expertiza acesteia s-a extins organic în patru regiuni ale țării, iar în prezent rețeaua națională colectează și donează săptămânal între 20 și 40 de tone de alimente prin 172 de ONG-uri ce au în evidență aproximativ 33.000 de cazuri sociale în nevoie. 

Alimentele donate reprezintă bani pe care persoanele nevoiase nu îi au ca să achiziționeze necesarul zilnic, iar donatorii îi pot redirecționa prin produse din care au prea multe și nu le pot comercializa în timp util.  De exemplu, în luna martie 2020 partenerii rețelei de Bănci pentru Alimente au donat 151,7 tone de alimente, adică 72.520 de porții, care s-ar fi putut cumpăra la raft la o valoare comercială de 1,98 milioane de RON. Alimentele au hrănit peste 30.000 de beneficiari prin cele 172 de ONG-uri susținute de cele cinci Bănci pentru Alimente din București, Cluj-Napoca, Roman, Brașov și Oradea.

Partenerii rețelei

Lidl este primul retailer din România care și-a asumat, începând cu anul 2016, să sprijine financiar dezvoltarea infrastructurii ce asigură funcționalitatea și sustenabilitatea rețelei de Bănci pentru Alimente din România (anumite costuri legate de achiziția de mașini, depozite, salarii etc) și să susțină și noile bănci regionale care vor fi deschise în rețea. Până în prezent Lidl a investit peste 430.000 de euro pentru cele cinci bănci pentru alimente. Pe lângă susținerea financiară, Lidl donează constant produse către acestea.

METRO România este retailerul care furnizează cele mai multe și variate produse pentru a susține categoriile vulnerabile și s-a alăturat încă de la început în susținerea și dezvoltarea rețelei naționale cu sprijin financiar semnificativ. La nivel de Grup METRO sprijină Băncile Alimentare în 21 țări din 25 în care acesta este activ, promovând Sustenabilitatea ca un domeniu în care toate companiile pot trece dincolo de concurența în afaceri și sunt invitate să contribuie activ la reducerea risipei alimentare și a sărăciei. 

Președinții celor 5 Bănci Regionale Pentru Alimente – Vasile Costache (Brașov) , Gabriela Vereș (Oradea), Gabriel Sescu (București), Romuald Bulai (Roman), Camelia Gui (Cluj)

Partenerii-donatori recurenți ai Rețelei Băncilor pentru Alimente sunt: Metro Cash&Carry România, Albalact, LIDL, Kaufland, Danone, Unilever, Covalact, Kellogg’s, Nestle, Mega Image, Tymbark, Orbico, Olympus Lactate Brașov, Cora, ORKLA Foods România, Heidi Chocolat, REWE (Penny), Vitall Crevedia, Asociația Somaro, Lucidius, Maresi, FruFru, Primagra, Boglar Champ, EuroLact, Serpico, Andreea Star și Caroli; iar parteneri logistici sunt SIXT și CHEP.

Proiect național de reducere a risipei alimentare, prin redistribuirea surplusului primit de la companiile donatoare către persoanele în risc de sărăcie, malnutriție și excluziune socială prin intermediul ONG-urilor beneficiare

Articole

330,6 de tone de hrană și speranță donate în cadrul celei de-a 10 ediții a Colectei Naționale de Alimente

Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați anunță cu bucurie rezultatele remarcabile ale celei de-a zecea ediții a Colectei Naționale de Alimente, desfășurată în perioada 19-21 aprilie. Sub sloganul „Împreună hrănim speranța!”, oamenii de pretudindeni și-au […]

Citește..
Federația Băncilor pentru Alimente din România (FBAR) anunță cea de-a 10-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, sub sloganul „Împreună hrănim speranța”.

Colecta Națională de Alimente, una dintre cele mai mari campanii de solidaritate la nivel național, organizată de Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, împreună cu cele nouă Bănci Regionale din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța și Galați, revine și anul acesta în preajma sărbătorilor de Paște. Campania mobilizează de fiecare dată […]

Citește..
Este un proiect național social-caritabil prin care preluăm de la donatori surplusul de produse alimentare și nealimentare, aflate în termen și bune pentru consum și le distribuim gratuit către ONG-uri ce gestionează programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile.
© 2020 Federatia Băncilor pentru Alimente din România - FBAR.
Designed with love by
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram